Torvbakkgata Borettslag

Torvbakkgata Borettslag

Torvbakkgt 2 A-B-C-D, Oslo
56Boliger
BlokkBygningstype
1986Byggeår

Styret

Om oss

Torvbakkgata er ei rolig gate på Grünerløkka ved Akerselva, et steinkast fra alt denne levende bydelen har å by på av butikker og restauranter. Navnet Torvbakkgata er fra før byutvidelsen 1857, etter torvbakke ned mot Akerselva. Gata het feilaktig i en årrekke Torgbakkgata, opprinnelig navn igjen tatt i bruk fra 1981. Gata er ca 90 meter lang – og altså mer en dobbelt så lang som Oslo korteste som er Henrik Klausens gate med sine 40 m.

Foto: Petter Andresen
Foto: Petter Andresen

Gata ligger innafor det området som kalles Ny York, men det er lite gammel bebyggelse igjen. Nr. 2a og b, som også har fasade mot Øvre gate samt 2c og d som også har fasade mot Korsgata og nr. 10 utgjør Torvbakkgata borettslag fra 1986. Arkitekt Thorenfeldt AS.

Foto: Google Earth
Foto: Google Earth

Ny York var et forstadsområde på Grünerløkka i Oslo. Det var avgrensa av Akerselva, Nordre gate, Markveien og Torvbakkgata, og ble utbygd i 1850-åra. Navnet ble gitt disse kvartalene fordi de ble reist så fort at man omtalte det som «amerikansk fart».

Årsaken til at det gikk så fort for seg, var at det lå an til en byutvidelse som ville medføre murtvang, altså forbud mot å bygge i tre. For å komme dette i forkjøpet satte man opp trehus i rekordfart, og rakk det før byutvidelsen i 1858. Det ble ikke utført noen nivellering, så både hus og gater var skakke og skeive i området. Det var heller ikke sørget for vann, avløp eller gatebelysning. Noen få hus er bevart og renovert: Stolmakergata 8, Korsgata 16 og Øvre gate 2B.

Gamle Torvbakkgata 8 og 10, fotografert 1969 – trehuset var fra Ny York-perioden. Foto: Thorbjørn Oslo Gustavsen, Oslo Museum
Gamle Torvbakkgata 8 og 10, fotografert 1969 – trehuset var fra Ny York-perioden. Foto: Thorbjørn Oslo Gustavsen, Oslo Museum

Borettslagets bakgård vant OBOS-prisen for for byens fineste gårdsrom i 2009. Gårdsrommet vedlikeholdes dels av profesjonelle gartnere og dels av ildsjeler fra borettslaget i samarbeid med Torvbakkgata 12. Trær, grønt og blomster er planlagt slik at noe står i blomst fra tidlig vår til sein høst.

Eggejakt i bakgården, påsken 2015
Eggejakt i bakgården, påsken 2015
Kirsebærtreet blomstrer tidlig i mai.
Kirsebærtreet blomstrer tidlig i mai.
Gårdsrommet er godt tilrettelagt for de minste.
Gårdsrommet er godt tilrettelagt for de minste.
Høsten byr på praktfulle farger!
Høsten byr på praktfulle farger!
Elvelangs i fakkellys arrangeres hvert år, torsdag kveld nærmest høstjevndøgn, og går fra Frysja til Vaterland. Her fra Elvebakken vgs.
Elvelangs i fakkellys arrangeres hvert år, torsdag kveld nærmest høstjevndøgn, og går fra Frysja til Vaterland. Her fra Elvebakken vgs.
Vinteren kan være like inntagende.
Vinteren kan være like inntagende.

Bor du her?

Registrer deg for å få tilgang til mer informasjon og viktige oppdateringer fra styret.
Skriv inn et gyldig telefonnummer